dilluns, 21 de maig del 2018

El marketing dels jocs

Fa uns dies que dono voltes a la importància que té el marketing en el mon dels jocs.



D’una banda tenim el fenomen de Kickstarter i les xarxes socials, amb projectes que acumulen centenars de milers d’euros. Si bé fa uns anys Kickstarter era una plataforma de crowdfunding per a jocs descartats de les distribuïdores, recentment s’ha convertit en la plataforma de llançament de grans jocs i novetats. Només cal pensar en alguns jocs com el Blood Rage, Gloomhaven, … i molts altres jocs que últimament se situen en el top 10 de jocs de l’any… i que han sortit de Kickstarter. Però això comporta certs problemes i en podríem fer una entrada sencera només d’això (m’ho apunto).


En canvi, el marketing és la base de Kickstarter: els vídeos son sempre molt atractius visualment, les revisions pagades dels jocs, la forma d’estendre les seves influències per les xarxes socials (amb anuncis a facebook, per exemple)… Fins arribar al punt de que si obrim la pàgina inicial de la boardgamegeek veurem 2-3 anuncis de jocs esperant els nostres diners a la plataforma de crowdfunding.


 


 


D’altra banda, tenim el marketing dels jocs ja publicats i en mans de les distribuïdores però que necessiten de distribució i fer-se conèixer. Un clàssic d’això va ser Virus a Espanya. Es tracta d’un joc d’un autor local pel que cal potenciar-ho i fer-hi molta publicitat… així que es van fer tornejos, demostracions públiques, totes les tendes el tenien… quan realment no es un gran joc, però tota la maquinària de publicitat ja estava en marxa.


El cap de setmana vam veure el Gretchinz!, un joc de curses basada en el mon de Warhammer, amb un component important d’atzar i joc en temps real amb els daus. Devir n’ha fet força publicitat, organitzant demostracions, tant a través del seu canal de youtube (li van donar molt bombo) com a diferents fires. Aquest cap de setmana el vam jugar i va sorgir un dubte sobre les regles. Vaig anar immediatament a la BGG per descobrir que el joc està amb un 6.8, només 56 puntuadors, només es pot comprar a Europa, especialment Espanya. El forum es pràcticament buit i no hi vaig saber trobar la resposta al dubte que teniem.



Em pregunto fins a quin punt el Gretchinz! es un nou Virus o no… i quines motivacions tenen els distribuïdors per potenciar un joc versus un altre…


 



http://www.alejostenuki.com/meeples/el-marketing-dels-jocs/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada